Fler än 70 % av befolkning i europeiska städer utsätts för skadliga luftföroreningar enligt Europeiska miljöbyrån. I en rapport från Urban Insight pekar Sweco på att lösningen för ett grönare, friskare, mer produktiv och en mindre förorenad stad kan vara en ny planerings- och designstrategi baserad på idén om delad hastighet. Det innebär att man behandlar stadens olika tranportsätt, från bilar till gångtrafikanter, mer jämlikt. Exempelvis genom att lägga bilars hastighetsgräns i nivå med cyklisters hastighet på vissa gator. Fördelen skulle vara en ökad säkerhet men även att det blir mer attraktivt att cykla eller att gå. Det man vill komma åt med denna typ av stadsplanering är att vi ska använda vår muskelera mobilitet i större utsträckning.

För att öka den fysiska aktiviteten i samhället krävs insatser så som att få vardagsresor, tex med cykel, att bli attraktiva.

Med 30 minuters lågintensivt cyklande per dag minskar risken för en rad allvarliga sjukdomar såsom hjärt-/kärlsjukdomar, högt blodtryck, diabetes typ II, bröstcancer, benskörhet, stroke, demens och depression. Även utsläppen av partiklar och luftföroreningar minskar med fler cyklister där utsläppen beräknas kosta samhället cirka 56 miljarder kronor per år.

Källa: sweco.se

×