Köket med mindre plast

Köket är för många hemmets hjärta och vi vill gärna spendera tid där och laga massor av god mat och det självklart på ett så grönt sätt som möjligt! Att minska på användandet av plast i vår vardag är att göra en insats för miljön. Plast är på många sätt ett användbart material men är baserat på fossila råvaror och innehåller kemikalier som varken är bra för dig eller miljön. Nu finns det även plast som är tillverkat av förnyelsebara råvaror och kallas bioplast och är av stärkelse och mjölksyra. Det fina med dem är att de är biologiskt nedbrytbart och kan läggas på komposten. Plasten som finns i våra kök är dock fortfarande till stor del tillverkat av fossila råvaror men är enkla att byta ut. Dags för plastbantning!

Matlådor– idag finns det många snygga och praktiska alternativ i både glas och metall. Tänk på att inte värma din mat i en plastlåda då värmen får kemikalierna i plasten att släppa och landar i din mat.

Diskborste – byt till borste av trä. Kan användas i flera månader om du sköter den rätt och är dessutom snyggare än plastborste.

Disktrasa– här kan du använda naturmaterialet lin och/eller en disktrasa gjord på cellulosa och oblekt bomull som du sedan kan lägga på komposten. Båda materialen kan du använda betydligt längre än en vanlig disktrasa.

Plastpåsar– byt ut mot ekologiska tygpåsar och använd när du handlar frukt och grönsaker. Du kan också fråga din lokala matbutiken när de planerar att byta plastpåsarna mot miljövänliga alternativ. För håll med om att det följer med många plastpåsar hem när du handlar mat….

Skärbräda– använd skärbräda av trä eller bambu, naturliga material som kan finnas med i köket under lång tid om du vårdar dem på rätt sätt.

Flera av de miljövänliga artiklarna hittar du på Jordklok eller Ecoliving

×