Många tänker säkert algblomning, illaluktande och äckligt att bada i men alger är mycket mer än så. Faktum är att den kan användas på områden där man kanske inte alls förväntar sig att det kan bidra till en bättre miljö!
Alger som mat
- Alger är en nyttig grönsak och kan till och med vara nyttigare än grönsaker som odlas på land. De är rika på mikronäringsämnen som järn och selen och innehåller också en rad vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga Omega3-fetter.
- Alger är gott och kan användas i flera maträtter som grytor och soppor, i sallader eller som komplement till rotfrukter som potatis.
- Olika sorter av alger kan också användas som smakförstärkare. Redan idag innerhåller flera E-ämnen som finns i maten olika slags alger.
- Med algerna kan du hålla dig frisk eftersom det innehåller antioxidanter och klorofyll som hjälper till att rena blodet och stärker immunförsvaret.
Algodling för miljön
- En algodling behöver inte vattnas eller gödslas på samma sätt som man måste vid odlingar på land. Algerna suger också upp fosfor och kväve och kan på så sätt motverka övergödningen och algblomningen.
- På KTH i forskningsprojektet Seafarmtittar man på att ta fram foderingredienser och hälsopreparat samt på hur man kan använda algen för att framställa nya material, som olika typer av plaster.
- Restprodukten som blir kvar i slutet av algens utvisningsprocess kan använda som biogas.
Fakta om hur algen odlas
Odlingen av algerna går till på så sätt att man sår in dem i rep. Det finns både hanalger och honalger och det sker en sammansmältning, en befruktning, i havet. Det ger små plantor som är millimeterstora. Plantorna vill ha en yta att sätta sig på och sätter sig på ett tunt, smalt rep. Repet med algplantorna odlas i laboratoriet under ett par veckor. Därefter tar man repet, trär upp det på ett tjockare rep och sätter ut repet i havet. Efter cirka sex månader har de millimeterstora algplantorna växt till en storlek av en och en halv till två meter.
Källa: KTH