Äntligen är våren och ljuset här med massor av härliga grönsaker att frossa i. Här är några av alla grönsaker som man kan odla och använda i matlagning under våren. Vill eller kan man inte odla själv kan man såklart köpa ekologiskt av lokala odlare, tillaga och bara njuta!
Rädisa
Rädisfrön kan gro redan efter några dagar och efter några veckor kan du skörda färdiga rädisor. För att få rädisor under en längre tid kan du så dem på flera olika ställen med några veckors mellanrum. Har du ont om plats kan du tex så rädisa mellan grödor som växter mer långsamt.
Rädisor med sin peppriga och senapslika smak kan ätas på flera olika sätt. Det vanligaste är att äta den rå med lite salt på men kan även användas strimlade i sallader och röror. Man kan också marinera rädisor med olivolja tillsammans med citron och mynta för att ha i salladen eller varför inte sylta med en vinäger- socker-saltblandning.
Sparris
Säsongen för sparris varar mellan april och juni där grön sparris kommer först för att sedan följas av den vita sparrisen i maj. Den gröna sparrisen har en kraftigare smak medan den vita sparris är mildare i smaken.
För att odla sparris krävs både utrymme, förberedelse och väntan men är väl värd det! Man kan sätta barrotade plantor på våren eller krukodlade en bit in på säsongen. Sätt sparrisen i lätt, sandig och djup jord med mycket näring.
Om du förvarar sparris i kylen ståendes i 1-2 cm vatten kan den förvaras upp till 2 veckor. i rumstemperatur håller den bara några dagar.
Sparris kan tillagas på många olika sätt ; den kan läggas på grillen, ugnrostas, användas i soppa, paj och sallader.
Rabarber
Rabarber är lätta att odla och bland det första som kan skördas på våren. Den är en ganska näringskrävande växt som mår bra av omtanke i form av stallgödsel och jordförbättring varje säsong. Kan med fördel skördas fram till juli, framåt högsommaren kan stjälkarna bli träiga. Du skörda rabarbern genom att rycka – inte skära- loss stjälkarna.
Med rabarberns mjälla stjälkar kan du bla laga sylt, kräm, kompott, saft, chutney och såklart paj.
Rå rabarber är rikt på oxalsyra och kan i stora mängder rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem. Men upphettad och tillagad rabarber har de spännande hälsofördelar genom att innehålla en mycket hög koncentration av antioxidanter.
Rödbeta
Rödbetor är lättodlade om man sår i varm jord i slutet av maj eller början av juni. Så gärna glest då rödbetsfröet är en frukt med 2 till 6 frön och har en tendens att det blir för tätt. Både bladen och själva rödbeta kan användas i matlagning. Skörda ofta och låt inte rödbeta växa för länge då den kan bli träig.
Rödbetor är inte bara gott utan nyttigt också, betorna innehåller ämnen som c- och b-vitamin och järn. Du kan äta den som den är eller kokt med smör på, servera på pizza, ha i matbröd eller i en matig sallad.
Källa: Nya odlarens handbok av André Strömqvist