Att Sverige tillhör en av de länder som står för det högsta växthusgasutsläpp från kosten kanske kommer som en chock för många. Enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, äter svenskar en stor andel kött och mejeriprodukter där klimatpåverkan från den kosten i genomsnitt ligger på 1,8 till 2,2 ton CO2 ekvivalenter per person och år. Bara Nya Zeeland, Australien, USA och Argentina ligger före Sverige i utvärderingen.
Anledningen till ett högt klimatutsläpp hänger ihop med vår livsstil där vi reser mycket, har en hög konsumtion av kläder och möbler och har en kost som är resurskrävande. I kosten är det köttet som är mest resurskrävande med krav på åkermark för att odla foder till djuren. Om vi äter kött är det bättre att äta naturbeteskött där naturbetande djur hjälper till att hålla landskapet öppet.
Köttet stor miljöpåverkan
För att minska klimatpåverkan som privatperson är de mest effektiva åtgärderna att äta mindre kött och mejeriprodukter samt att minska matsvinnet.
Också att vara mer försiktig med produkter som har en negativa klimatpåverkan på den biologiska mångfalden som palmolja, kaffe och tropiska frukter och istället välja produkter från Sverige eller Nordeuropa och om alternativet finns ekologiskt.
Så kan klimatpåverkan från kosten minskas
Förbättra livsmedelsproduktionen genom en ökning av produktiviteten och en utveckling av nya tekniska lösningar.
Ekosystemen som värnas genom att förhindra ytterligare avskogning i regioner där den biologiska mångfalden påverkats negativt av avskogning.
Värna om jordbrukslandskapet diversitet och biologisk mångfald.
Ett förändrat konsumtionsmönster med en minskad konsumtion av animaliska produkter.
Minskad överkonsumtion
Minskad konsumtion av råvaror från känsliga tropiska regioner
Minska svinnet från både privatpersoner och näringsidkare.
Öka konsumtionen av ekologiska produkter.
Välja fisk från hållbara bestånd och kött från djur som bevarar biologiskt och kulturellt värdefull naturbetesmark.
Källa: extrakt.se