Kaffepriset har skjutit i höjden och mycket beror på klimatförändringar. För att kaffeplantor ska växa krävs det en stor mängd nederbörd och att den kommer regelbundet. På senaste tiden har klimatförändringarna gjort att det gått långa perioder utan nederbörd i vissa områden för att vara mer intensiv i andra områden. Det blir antigen för lite eller för mycket nederbörd och plantorna vissnar ellr ruttnar bort och skördarna blir då mindre än normalt.
Kvalitet framför kvantitet
Vi svenskar älskar vårt kaffe och många av oss har svårt att se en dag eller arbetsdag utan att få dricka ett antal koppar. Men istället för att fokusera på mängden kaffe bör vi fokusera på vilket kaffe vi dricker. Att köpa billigare kaffe kan leda till att problemen bara ökar men om vi köper kaffe från företag som stöttar odlarna kan de bättre anpassa sig till klimatförändringarna,.
Studier visar att kaffeodlingar kommer att minska till hälften fram till 2050 främst pga ett för varmt klimat. För att kunna fortsätta dricka hållbart odlat kaffe kan vi tänka på kaffe som en lyxvara där man dricker färre koppar riktigt kaffe och ersätter de andra kopparna med substitut tex labbodlat kaffe.
Labbodlat kaffe
Parallellt med traditionella kaffeodlingar pågår ett aktivt arbete i Europa för att få fram godkända substitut till kaffeböna. Labbodlat kaffe kräver mycket mindre vatten och behöver inte transporteras långa vägar för att nå våra svenska koppar. Det gör labbodlat kaffe till en mer hållbar process där koldioxidutsläppet minskar både i produktionen och vid transporterna.
Att dricka kaffe på ett hållbart sätt
- Välj kaffe från företag som stöttar odlarna så att de kan anpassa sig till klimatförändringarna
- Våga testa de substitut som kommer till våra butiker inom en snar framtid
- Se riktigt kaffe som en lyxvara som du unnar dig vid väl valda tillfällen
Källa: Extrakt