Världsnaturfonden vill med inspiration och guidning hjälpa oss att välja råvaror och laga måltider som bidrar till bättre klimat och ökad biologisk mångfald. Med One planet plate vill man ge ett helhetsperspektiv där allt som läggs på tallriken räknas in istället för att märka enskilda råvaror.
Mat är viktigt för oss på flera sätt genom att vi kan bli mätta, få energi och att få gemenskap, men mat är också den enskilt största orsaken till utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald där utsläppet främst kommer från maskiner i jordbruket och uppfödning av djuren vi äter. Då kan små förändringar i vad vi lägger på tallriken gör stor skillnad för planeten.
Med One Planet plate som måltidsverktyg ska det vara lätt att välja mat som är bra både för klimatet och den biologiska mångfalden.
Vad krävs för att vara en One planet plate-måltid?
- den ska släppa ut max 0,5 kg CO2e
- animaliska råvaror ska ha grönt ljus i WWF Kött- och Fiskguide
- om du äter kött ska det vara Svenskt Sigill naturbeteskött eller KRAV-märkt
- vegetabiliska råvaror ska ha grönt eller gul ljus i WWF Vegoguide
Mer fakta och recept på One planet plate-måltider hittar du hos WWF.