I EU-parlamentet diskuterar man nu nya regler inom Waste Framework Directive som ska syfta till att minska marsvinnet med 30 procent per person nom detaljhandeln, hushåll och restauranger och 10 procent för livsmedelstillverkningen till 2030.
Anledningen till att direktivet måste förbättras är att matsvinnet inom EU är alldeles för stort. Det slängs det över 59 miljoner ton livsmedel inom EU varje år vilket motsvarar 127 kg per person och den uppskattade förlusten beräknas till 132 miljarder euro.
Textilbranschen får ökade producentkrav
Även inom textilbranschen ska det införas ett ökat producentkrav som ska täcka kostnaderna för insamling, sortering och återvinning av textilier. Producentkravet ska gälla för textilföretag både inom och utanför EU och ska även inkludera e-handelsföretag.
Med de nya reglerna skulle också fast-fashionföretagen som Shein och Temu baserade i Kina behöva ta ansvar för kläderna som säljs till EU-länder.
Varje år inom EU slängs det 5,2 miljoner ton kläder och skor vilket motsvarar 12 kg avfall per person.
Vad är Waste Framework Directive?
Waste Framework Directive fastställer grundläggande begrepp och definitioner relaterade till avfallshantering, inklusive definitioner av avfall, återvinning och återhämtning.
Waste Framework Directive fastställer några grundläggande principer för avfallshantering. Det kräver att avfall hanteras:
- utan att riskera människors hälsa och skada miljön
- utan risk för vatten, luft, jord, växter eller djur
- utan att orsaka olägenheter genom buller eller lukter
- och utan att negativt påverka landsbygden eller platser av särskilt intresse
Waste Framework Directive förklarar när avfall upphör att vara avfall och blir en sekundär råvara, och hur man skiljer mellan avfall och biprodukter. Waste Framework Directive innefattar också ”förorenaren betalar-principen” och ”utökat producentansvar”.
Källa European Commission