I den största investeringen av sitt slag i Sverige satsar Lantmännen 1,2 miljader kronor på att bygga en ny anläggning för växtbaserat protein i Lidköping. Man vill öka den svenska ärtodlingen från 80 000 ton till 120 000 ton men även åkerbönor ska produceras i fabriken som beräknas stå klar 2027.

Vegoprodukterna som tas fram med proteinet är bland annat korv, färs, hamburgare, glutenfri pasta och bageriprodukter. Med denna satsning på mer inhemskt växtbaserat protein vill Lantmännen minska beroendet av importerad soja.

” – Vi behöver producera mer mat för att försörja jordens växande befolkning och det finns en globalt och långsiktigt ökande efterfrågan på växtbaserade proteiner som livsmedelsingrediens. Det innebär nya odlingsmöjligheter för lantbrukare och skapar förutsättningar för ökad svensk livsmedelsproduktion och export, säger Magnus Kagevik på Lantmännen. ”

Än så länge är odling av baljväxter i Sverige liten men med nya satsningar och en ökad efterfrågan kan nu en förändring vara på gång.

Fördelar med baljväxter:

Förutom att vara rika på fibrer, protein och mineraler har de också en låg miljöpåverkan i jämförelse med animalisk produktion.

Källa: Djurens rätt

×